Algemeen

Algemeen

Troonswisseling

30 april 2013, na 33 jaar vorstin van ons land te zijn geweest, droeg koningin Beatrix het stokje over aan haar zoon prins Willem-Alexander. We namen op Koninginnedag 2013 dus afscheid van Beatrix als koningin en verwelkomden Willem-Alexander als koning.

Waarom was de troonswisseling op 30 april?

KoningshuisDat is de dag waarop koningin Beatrix precies 33 jaar vorstin was. Het was op 30 april 1980 dat prinses Beatrix gekroond werd tot koningin en de rol overnam van haar moeder, koningin Juliana. Na 33 jaar vond koningin Beatrix 30 april, de feestdag die zij bij haar aantreden instelde om haar moeder te eren, een mooie datum om af te sluiten.

Koning Willem-Alexander

Willem-Alexander is koning geworden, en koos als naam niet zoals verwacht Willem IV, maar Willem-Alexander. Prinses Máxima is koningin, maar is niet als zodanig ingehuldigd.

Koninginnedag werd Koningsdag

Vanaf 2013 heet Koninginnedag voortaan Koningsdag. Ook vieren we het niet meer op 30 april, maar op 27 april, de verjaardag van de huidige koning Willem-Alexander, behalve als 27 april op een zondag valt dan vieren we Koningsdag op de zaterdag ervoor, dus 26 april. In 2014 is dit ook het geval. In het hele land zijn dan feesten en evenementen. Deze evenementen worden bijvoorbeeld georganiseerd door de plaatselijke Oranjeverenigingen.
defileVan oorsprong is Koninginnedag de geboortedag (1909) van Juliana, koningin van 1948 tot 1980.
Ten tijde van koningin Juliana werd op 30 april een defilé gehouden. De gehele Koninklijke familie stond op het bordes van Paleis Soestdijk. Vele Nederlanders en rijksgenoten liepen langs in de kilometerslange optocht en gaven geschenken, en ook bloemen, waarmee het bordes werd bedekt. Wie niet meeliep zat aan de televisie gekluisterd. ‘s Morgens liepen alle schoolkinderen in optocht naar het stadhuis om de burgemeester een aubade van patriottische liederen te brengen, zoals wa_maximaAlle man van Nêerlands stam en Waar de blanke top der duinen, met als slotakkoord het Wilhelmus. Daarna werden in vele dorpen en steden traditionele kinderspelen georganiseerd, zoals zaklopen en koekhappen. De dag werd traditioneel besloten met een lampionoptocht. Op veel plaatsen werden en worden ook festiviteiten voor de oudere jeugd en volwassenen georganiseerd, zoals optredens van pop- en jazzbandjes.
De voormalige vorstin koningin Beatrix bezocht op Koninginnedag samen met zo veel mogelijk leden van de Koninklijke familie één of (meestal) twee plaatsen in Nederland, waar ze door de plaatselijke bevolking wordt ontvangen met speciale vieringen, die vaak de vorm aannemen van demonstraties van ouderwetse dansen en ambachten, en sport- en zangdemonstraties. Sommige plaatsen steken het geheel in een wat eigentijdser jasje

Geschiedenis van Koninginnedag

Op 31 augustus 1885, de verjaardag van Prinses Wilhelmina, werd voor het eerst Prinsessedag gevierd. Deze dag is de voorloper van Koninginnedag. Het initiatief voor de viering kwam van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. Na het overlijden van Koning Willem III in 1890, werd de eerste echte Koninginnedag gevierd. Omdat Koninginnedag ook de laatste dag van de schoolvakantie was, werd het al snel een feestdag voor kinderen.
Op 31 augustus 1902 groeide Koninginnedag uit tot een echt volksfeest. De bevolking vierde toen namelijk ook het bericht dat Koningin Wilhelmina net hersteld was van een ernstige ziekte. Koningin Wilhelmina en haar familie waren overigens bijna nooit aanwezig bij festiviteiten op Koninginnedag.

Koningin Juliana kreeg tijdens haar regeerperiode een bloemenhulde van de bevolking op Paleis Soestdijk. Dit bloemendefilé was vanaf midden jaren ’50 op de televisie te zien.

Steeds meer mensen kregen een vrije dag op Koninginnedag en zo groeide de viering uit tot een nationale feestdag.

In jaren waarin Koninginnedag op een zondag viel (bijvoorbeeld in 2006) werd de dag op zaterdag 29 april gevierd.

Het Oranjecomité Hengelo (Gld) is opgericht  20 juli 1906.

De kersverse Oranjevereniging organiseerde op 31 augustus 1906 op landgoed ’t Regelink voor het eerst een Koninginnedag. In de regeerperiode van Wilhelmina werd Koninginnedag tot 1948 gevierd op 31 augustus, haar verjaardag.

Reacties zijn gesloten.